GDE MI NESTAJU PARE

POŠTOVANI ČITAOCI. OBAVEŠTAVAM VAS DA POSTOVE MOŽETE PRATITI NA http://www.igor-opacic.rs/

 

Osvešćenje –

Sigurno ćete čuti reči kao što su „Novac je koren svakog zla“. Ja naprotiv mislim da je nedostatak novca koren većine problema.

FINANSIJE U CRVENOM Kada je reč o finansijama, mnogi svoj lični bilans drže u „u crvenom“. Izraz je pozajmljen iz sveta automobila i označava držanje motora na max. broju obrtaja postižući tako max. performanse. Nevolja je u tome što je vek takvih automobila kratak. Isto je i sa „finannsijskom motorom“ većine ljudi. Koliko god priliva stiže, nikad nije dovoljno i novčanik je stalno na “max.broju obrtaja“. To prouzrokuje jedan od najvećih današnjih problema: naporan rad a nikada dovoljno novca. Svaka eventualna povišica podrazumeva i veća državna zahvatanja a i lični prohtevi rastu.

 

LIČNI BILANS Evo kako izgleda bilans većine zaposlenih

PRIHODI                                                                                               AKTIVA

-plata                                                                                                      -jedno veliko ništa

 

 

RASHODI                                                                                              PASIVA

-porez na platu                                                                             -hipoteka na stan

-porez na prihode                                                                       -Lizing za auto

-rata stambenog kredita                                                          -potrošački kredit

-rata potrošačkog kredita                                                        -kredit za letovanje itd

-kreditne kartice itd.

 

 

Suma sumarum, jedna plata a bezbroj troškova. Sa ovakvom slikom vi ste u trci pacova sa neizbežnom diagnozom koja se zove „kancer novčanika“. Bez ikakvog dodatnog priliva u koloni AKTIVA koja će generisati dodatne prilive u koloni PRIHODI. I sa veoma sumornom prognozom u budućnosti

PREOKRET Prvi korak ka konačnom saznanju gde vam beže pare jeste da svakog meseca, ali bukvalno svakog, kada vam stigne plata, isplatite PRVO sebe. Ne trčite da platite račune i nemojte ih prvo ukalkulisati pri raspodeli prihoda.Tokom meseca obaveze će početi da „vrište“, ali ako na vreme krenete sa ovom praksom, nateraćete sebe da razmišljate kako da se dokopate još prihoda pored plate. Jedino tako se možete iščupati iz ove zamke. Dalje, BEZ OBZIRA KOLIKO ZARADJUJETE, DEO PRIHODA OSTAVITE SA STRANE sa idejom da novac napravi novac. Neka je to i 100 dinara mesečno. Ali učinite to svaki mesec. Ili još bolje, povećavajte svaki mesec za npr. 50 dinara. Ali krenite što pre, i vežbajte samodisciplinu tako što nećete dirati taj fond i to тако što nećete propustiti ni jedan mesec. Ако zajmite da preživite, zajmite i tih 100 dinara dodatno. To vam je početak puta ka finansijskoj slobodi. Usudio bih se reći da je to najvažniji korak u razvijanju samodiscipline koja će dovesti do te finansijske slobode.

 

FINANSIJSKA SLOBODA

SLOBODAAko se pitate šta je finansijska sloboda, evo vam definicije: To nije neka ogromna količina para. Sloboda se meri VREMENOM. Ako su vaši mesečni troškovi npr EUR 1.000,a vaša ušteđevinma EUR 3.000, bogati ste 3 meseca. Ako su vam redovni mesečni prihodi ispod toga  – vi ste u trci pacova, bez prilike da se spasete.

Ali uslov svih uslova da bi isplatili sebe jeste da ne ulazite u velike dugove! Isecite sve kreditne kartice, ako ih imate, ne zadužujte se ponovo i vraćajte ih malo po malo, ako je plata sve što imate.Ukratko, održavajte nizak nivo troškova. Pa čak i ako ste u takvoj situaciji – prvo isplatite sebe, a poverioci neka urlaju na vas. To neka vas inspiriše da pronadjete načine za dalje prilive nezavisne od plate. Pustite vaš genijalni duh iz boce. Nepokolebljivo stvarajte aktivu koja vam omogućuje te prilive i prvo nju „nahranite“. Tako jačate iznutra, pa vas neće cimati svako kome padne napamet.

10 thoughts on “GDE MI NESTAJU PARE

 1. Jednom kada počneš da ga čitaš i pratiš, onda se teško zaustaviti. Ovih dana popunjavam druge praznine u mojoj ličnosti sa knjigama koje je pisao Leo Babauta. Na Roberta sam naleteo kad mi je baš trebalo nešto što će me usmeriti tamo gde sam bio šupalj, tako je i sa Leom. Šta čitaš ovih dana?

  • Hvala ti na podršci. Blog sam napisao na nagovor druga Dragaana Varagića. Prvi put radim ovo, a namam ni twittet ni facebook. Šta ćeš – stara garda.
   Uglavnom, drž se Spasoje

 2. Vrlo lijepo rečeno. Praktikovala sam i uvijek imala neki svoj fond. Ali, u momentu ostanka bez posla, upravo se desilo ovo što ste pisali: slobodu sam mjerila vremenom. Onda kada nemam svoj novac, makar i 100 dinara, nemam ni slobodu.

  • Žao mi je što vam se desilo… i meni se isto to desilo.I taj fond što ste imali bio je za “crne dane”, A kadas god štedite za “crne dane” oni na kraju i dodju. Vi ste na neki način vesnik ono o čemu ću pričati u narednim blogovima. Baš o tome šta raditi sa tom uštedjevinom. Ipak mmoram da budem malo razočaran vašom konstatacijiom: “Od kada nemam svoj novac nemam ni slobodu”. To mi je izjava očajnika koji se totalno predao i kojem je suština života da nadje siguran posao i stalnu platu. Pričaću o tome , i to bazirano na mom ličnom iskzustvu. Do tada bih želeo da se probudite i da vam ostatak života ne prodje u očajanju

   • Navikli smo na sigurnost, a danas više ništa nije sigurno, zato je dobro razmišljati o nekoliko različitih izvora prihoda, najbolje je ako vremenom možemo da ih pretvorimo u pasivne izvore prihoda, nešto što nam donosi novac i kada ne radimo, a to je opet pitanje u šta smo uložili sebe, vreme, znanje i eventualno neki kapital (ušteđevinu) ako je bilo potrebno.

    Igore, pokušaj da ubaciš neki RSS feeder ili opciju sa pretplatu (subscription) na tvoj blog, jer sam siguran da će biti zanimljivih tekstova i nas koji bismo to redovno čitali.

   • Hvala spasoje na predlozima. Ti si ubo suštinu oko pasivnih prihoda. Oko toga se vrti moj život zadnjih 10 godinao od kada sam se upoznao sa likom i delom Kiosakija. E sad što se tiče RSS-a, hoću, samo da provalim kako to radi. Napomenuo sam ti da nemam ni twitter ni facebook, ali sam isto shvatio da je to sad više nepodanošljivo i odlučio sam da se menjam. Ali korak po korak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s